MMWZ de Tippe – Mens en Milieuvriendelijk Wonen Zwolle

Stadsfestival Zwolle duurzaam en interactief

De toekomst van wonen in wijken en steden
Interactieve Duurzaamheids talkshow tijdens het Stadsfestival, zondag ochtend 6 september

José ontpopt zich binnen de groep van MMWZ de Tippe nu voor de tweede maal als organisator annex verbinder van de leden onderling met als kenmerk duurzaamheid. Als de duurzaamheid zijn gewenste uitwerking heeft op de bouw als ook het verbindende element binnen de vereniging, dan besteden we daar op deze plaats graag aandacht aan.

José schreef zelf haar impressie van deze dag.

Heerlijk in de open lucht, warme dag, op het grote Kerkplein, covid proof en kleurrijk ingericht terras. Lang niet vol bezet….Dicky en ik waren daar te gast. Frank en Miranda en kids ook heel  even.

Voor mij was qua informatie het meest interessant de presentatie van Holland Houtland:
Sandra Nap gaf met slides een bevlogen impressie over inbreiding in de stad.
Het was voor het eerst dat ik positief kan denken over inbreiding in de stad, i.p.v. bouwen eromheen.
Ze schetste als voorbeeld de remake van een straat met 70 er jaren woningen met bv 45 woningen naar 90 woningen.
De oude huizen blijven behouden. Het totale grondoppervlak incl. parkeren wordt drastisch vergroend en meer als sociale leefruimte ingericht. Er komen kleinere woningen bij. Deels wordt er ook op de bestaande woningen gebouwd. Dit alles met biobased bouwmaterialen, die licht in gewicht zijn en waarmee snel gebouwd kan worden.

Kijk ook op www.hollandhoutland.nl      Daar ook te downloaden Biobased bedrijven gids 2021.

Wat zijn ze? Holland Houtland helpt de transitie naar gezonde bouw, landbouw en economie vorm te geven. Dat kan niet anders dan zoveel mogelijk hernieuwbare, plantaardige materialen te gebruiken, zoals hennep, vlas, stro, lisdodde en naar nieuwe financiering en waarderingsmodellen te gaan. Holland Houtland helpt politiek, overheid, bedrijven, wooncorporaties en kennisinstellingen met deze ambitie, om doortastend stappen te zetten! 

Daarna vertelde iemand van het Oversticht wat we van het verleden kunnen leren voor de toekomst. Van oudsher waren steden kleinschalig ingericht voor sociaal verkeer, loopafstanden, niet voor auto.

Ik heb in het interactieve nog mee gedaan, oa door het MMWZ gebeuren in Zwolle te noemen en te beschrijven. Dit was nieuwe informatie voor mensen, leek het.

José vroeg eerder via de nieuwsbrief aandacht voor een tentoonstelling in museum de Fundatie met daaraan geknoopt lezingen in de reeks “Dit is Overijssel”. Ook hiervoor heeft ze leden van MMWZ de Tippe bijeen gekregen  en er zijn nog twee lezingen waar je naar toe kunt:

Dit is Overijssel

Di. 21 september, Lezing begint om 20 uur in Odeon!
#3 De toekomst van circulariteit
Met o.a. Marjanne Cuypers (BlueBlocks) en Ben Oranje 

Za. 2 oktober,  Lezing begint om 20 uur in Odeon!  
#4 De toekomst van waardesystemen

Als je voorafgaand, ook gratis, de expositie in de Fundatie wilt bezoeken moet je reserveren en krijg je een tijdslot tussen 18.30 en 20 uur
Ik denk dat je niet perse een ticket hoeft te reserveren voor de lezingen…check en regel zelf!!
Beide avonden gaan wij al met een MMWZ clubje van 6 mensen.

Leuk als je ook komt!!  José
https://www.museumdefundatie.nl/nl/dit-is-overijssel