MMWZ de Tippe – Mens en Milieuvriendelijk Wonen Zwolle

Het energieconcept

In het voorgaande bericht gingen we in op ontwerp en vormgeving. Tegelijkertijd staan we in deze fase ook voor de keuze van energievoorziening en isolatie.

BENG

Robert Kuipers van Weever Bouw presenteerde zijn voorstel voor isolatie en warmte-installaties. Hij benoemde hier direct al de nationale BENG-normen waar onze woningen aan moeten voldoen. Deze toetsing gaat over het verbruik en de toepassing van energie op basis van een rekenmodel.

Hij toonde de opties van diverse warmtepompen. Een lucht-waterwarmte pomp, een bodem water-warmtepomp, dit is een installatie onder de grond, en een hybride warmtepomp. Bij MMWT kan de keuze indiviueel per woning gemaakt worden.

Na het toehoren van de gehele presentatie blijkt het volgende: Onze oorspronkelijke wens van passief wonen blijkt niet haalbaar. Bij vooruitstrevend duurzaam bouwen en wonen werkt de BENG eerder tegen je dan voor je. En dat terwijl het in het leven is geroepen om duurzaamheid te waarborgen. Dat is nogal ironisch.

Tijdens de algemene ledenvergadering van zondag 5 november hebben we dit verder besproken. Puur passief bouwen mag dan van de baan zijn, we willen wel onze wensen zo dicht mogelijk benaderen. Een compromis tussen idealisme en haalbaarheid. Via de werkgroepen bouw en groene draad heeft Robert de opdracht gekregen drie scenario’s uit te werken: het minimale wat nodig is voor BENG-criteria, passief bouwen en een scenario daartussen in.